Magvas gomborka olaj, amely előnyeit már nagyanyáink is ismerték.
A magvas gomborka olaj a káposztafélék családjába tartozó magvas gomborka (Camelina sativa) nevű növény magjából nyert olaj. A magvas gomborka Szlovéniában is növekszik, és hagyományosan főleg Karintia területén termesztették, ahol igénytelen, műtrágyát nem tűrő, szárazság- és hidegálló növénynek tartják.
Egy liter olajhoz négy-hét kilogramm magvas gomborka mag szükséges.
A magvas gomborka olaj világosbarna színű, és a használat során elsősorban magas telítetlen zsírtartalma miatt tartják értékesnek. A préselés után visszamaradt pogácsát gyakran lisztté őrlik. Az olajat hideg ételek elkészítésére használják – saláták, szendvicskrémek kiegészítőjeként.
Külsőleg bőrön való használhatra is alkalmas – köztudott, hogy még az Isonzói csaták is használták pozitív hatásai miatt.
Az Allgäuer márkájú Magvas gomborka olaj előnyei:
- hideg ételek elkészítéséhez,
- regenerálja a bőrt,
- magas telítetlen zsírtartalom,
- hidegen sajtolt,
- a magvak származása/eredete: közvetlenül a németországi biogazdaságokból.
Az Allgäuer márkájú Magvas gomborka olaj egy finom, hidegen sajtolt olaj, amely optimális a telítetlen zsírsavak napi bevitelének fedezésére, és ideális saláták ízesítéséhez.