A bors olyan növény, amelynek névadó termését fűszerként használják a gasztronómiában. Ez egy folyondár, amely akár 10 méter magasra is felkúszhat. Kulináris célokra a termést meg kell szárítani. Lehetnek fekete, piros vagy fehér színűek. Szárított fekete borsot (Piper nigrum) az ókor óta használnak. Ez az egyik leggyakoribb fűszer, amelyet a világ minden konyhájában használnak. A paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere.
A bors pikantériája a piperin tartalmának köszönhető, amely kémiailag egy alkaloid. A piperin önmagában is kapható étrend-kiegészítőként, és egyre gyakrabban adják hozzá más összetevőkhöz, mivel a piperin javítja azok felszívódását.
A króm az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Sok élelmiszerben jelen van, de az élelmiszerből történő felszívódás nagyon alacsony - csak körülbelül 3%. A felszívódást javítja az aszkorbinsav ill. C-vitamin egyidejű fogyasztása.
A króm nagyon fontos az anyagcserében, és szerepet játszik a makrotápanyagok metabolizmusában. Ezenkívül a króm segít fenntartani a normális vércukorszintet.
Ajánlott napi adag: 1 kapszula reggeli előtt vagy edzés előtt. Legalább 250 ml vízzel.
1 kapszulára |
|
---|---|
Fekete bors (Piper nigrum) kivonat | 26,32 mg |
- amelyből piperin | 25 mg |
Króm | 6 μg (15% NRV*) |
*NRV=ajánlott napi bevitel.
Összetevők: mikrokristályos cellulóz (töltőanyag), kapszulahéj (zselatin, titán-dioxid (szinezőanyag)), fekete bors (Piper nigrum) kivonat, zsírsavak magnéziumsói (csomósodásgátló), króm-pikolinát.
Tartalom: 60 kapszula
Nettó mennyiség: 30 g
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget vagy adagot ne lépje túl. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet és az egészséges életmódot. Tartsa távol gyermekektől! A termék fizikailag aktív, 18 év feletti embereknek készült. Ne használja ha allergiás a termék bármely összetevőjére. Hűvös, száraz helyen, 15-25°C hőmérsékleten tárolandó. Használat után mindig zárja le a csomagot.