BIO Amla vagy indiai egres por – sokoldalú ájurvédikus növény.
Az amla vagy indiai egres (Emblica Officinalis) zöld héjú, érdekes édes-savanyú ízű, egresszerű kis örökzöld gyümölcs.
Ahogy a neve is elátulja, Indiából származik, ahol az ájurvédikus hagyomány fontos részét képviseli, és amalaki néven ismert. Az amlát az Ayurveda különféle formákban alkalmazza, a gyümölcslétől, portól, tinktúrától kezdve a étrend-kiegészítőkig, és népszerű a haj- és bőrápolásban is.
Népszerűségének és elterjedtségének egyik oka az összetétele is - különféle tápanyagokat is tartalmaz, köztük kalciumot, káliumot és vasat.
Az ájurvédában a Triphala keverék három összetevőjének egyike.
Az amalaki tehát a hagyományos ájurvédikus Triphala keverék három fő összetevőjének egyike, amely magában foglalja a haritakit (Terminalia chebula) és a bibhitakit (Terminalia bellirica) is.
Az ájurvédában az amalakit használják mindhárom dosha egyensúlyára**:
- vata – mozgással és emésztéssel kapcsolatos,
- pitta – a tűzzel és az anyagcserével kapcsolatos,
- kapha – a súlyhoz és az anyagok testben való mozgásához kapcsolódik.
**A doshák olyan ájurvédikus elvek, amelyeknek nincs megfelelő ekvivalense a modern tudományban.
Az amla élelmiszerekhez adható, vagy bőr- és hajápolásra használható.
A FutuNatura márkájú BIO Amla por csak 100%-ban természetes amlát tartalmaz, biogazdálkodásból, így adalékanyagok nélkül.
A porított amla könnyebb adagolást és sokoldalú felhasználást tesz lehetővé, hiszen étkezésekhez adható, vagy önmagában is fogyasztható - egy pohár vízbe, teába vagy gyümölcslébe keverve, valamint különféle smoothie-khoz, joghurtokhoz, gabonapelyhekhez...
Ezen kívül maszkként is használható arctisztításhoz vagy hajápoláshoz – erősíti, táplálja és védi.