Lanolin – vízmentes (Adeps lanae) – legjobb minőség.
A lanolin a juhok faggyúmirigyei által kiválasztott sárga viaszos anyag, amely pozitívan hat a különféle külső tényezőknek kitett juhgyapjúra. Hasonló hatással van a bőrre. Nyírt juhgyapjú préselésével, majd lanolin tisztításával nyerik.
A faggyúmirigyek segítségével az emberi bőr maga gondoskodik arról, hogy kellően olajozott legyen - a faggyúmirigyek faggyút választanak ki. A kor előrehaladtával azonban egyre kevesebb zsír képződik a bőrben, ezeket gyakran agresszív szappanokkal távolítjuk el. A legjobb bőrápolást az olajok ill. az emberi faggyúhoz hasonló szerkezetű kenőcsök bíztosítják. Ez elmondható a lanolinról, ezért kiválóan alkalmas bármilyen bőrápolásra szánt kozmetikai termék elkészítésére.
A természetes ill. otthoni kozmetikumokban bőrpuhítóként és emulgeálószerként használják a termékekben. Nagyra értékelik, mert félig áteresztő filmet képez a bőrön, amely megvédi a bőrt a kiszáradástól. Poláris karakterű, ami azt jelenti, hogy olajokkal jól keveredik, ráadásul megköti a vizet ill. emulziót képez vele (akár 2x-es vízmennyiséget köt meg, súlyához képest).
Önállóan is alkalmazzák - szoptatás alatti mellápolásra, illetve striák kialakulásának megelőzésére, valamint terhesség jeleire.
Hogyan használható a Lanolin a natúrkozmetikumokban?
- leggyakrabban krémek, kenőcsök, rúzsok, ajakbalzsamok és hajmaszkok adalékaként használják,
- mellbimbóbalzsamokra, babapopsira, száraz talpra,
- krémekhez (vízzel olajban emulziók) a végtermék 60 tömeg%-áig használják, kenőcsökhöz és balzsamokhoz ill. egyéb emulziók víz az olajban 15%-ig, szappanoknál a késztermék 3%-áig,
- natúr- és biokozmetikumokban való felhasználás megengedett.
- A krém elkészítése klasszikus módszerrel: Az olajat és a vizet 75 °C-ra melegítjük, majd összedolgozzuk és lehűtjük. Csak akkor hagyja abba a keverést, ha a keverék kihűlt.
- Tulajdonságok: Olvadáspont 38-44 °C, vízmentes.