Cikkek és enciklopédiák

Spirulina

Spirulina

Spirulina

Az aztékok a spirulinát használtak sütemények készítéséhez. A 16. század után elvesztették az érdeklődésüket az algák iránt. A spirulinában lévő pigment gyulladásgátló és idegvédő hatással rendelkezik. Ismerje meg a spirulina-t és olvassa el a teljes leírást...

Leírás

Spirulina

Rövid leírás:

A Spirulina egy spirál alakú algafajta, amelyet gyakran a tavakban lehet megtekinteni. Jellemző kék-zöld színéről felismerhető. Az algák gazdag fehérjékben és hasonló táplálkozási értékkel bírnak, mint a chlorella. A spirulina nagyon gyakori Dél-Amerikában és Afrikában, de a világ más részein is megtalálható, különböző éghajlati viszonyok között.

 

Különböző formában van jelen a piacon, amelyek közül a legnépszerűbbek a kapszulák és a tabletták. Ezek megfelelő és biztonságos spirulina adagokat tartalmaznak. Az algák por formájában is kaphatók, amelyek hozzáadhatók levesekhez, kenyerekhez, gabonafélékhez, gyümölcslevekhez stb.

 

Néha megtalálható az elkészített élelmiszerekben is, különösen az egészséges életmódú élelmiszerboltokban elérhető termékekben.

 

Felhasználási területek:

  • A Spirulina segít a nehézfémekkel és más mérgekkel való mérgezéssel szemben. Nagyon gyakran használják a szennyezett víz tisztítására. Az algák kivételes felszívódási tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket testünk hasznára fordíthatunk. 
  • A Spirulina hatalmas mennyiségű fehérjét tartalmaz. Egy evőkanál akár 4 g fehérjét is tartalmaz, ami az ajánlott napi érték 8%-a. Ezenkívül tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat.
  • Mivel a spirulina meglehetősen drága más fehérjeforrásokhoz képest, nem képes helyettesíteni az állati eredetű forrásokat.
  • Ideális természetes megoldás minden allergiás ember számára, mivel segíthet csökkenteni az allergia tüneteit. Különösen segít az allergiás rhinitis esetén. Természetes antihisztaminként működik, és vény nélkül kapható.

Felhasználási javaslat:

A spirulina szedésének módja az általunk választott étrend-kiegészítő típusától függ. Ellenőrizze a csomagoláson szereplő utasításokat, majd szigorúan kövesse azokat. A tablettákat és a kapszulákat egy pohár vízzel együtt ajánlott elfogyasztani, por esetén általában 1-2 teáskanál spirulina-t ajánlott naponta bevinni szervezetünkbe. Az moszat kellemes ízű és nagyon tápláló.

 

Mellékhatások:

A Spirulina még nagy adagokban is biztonságosan fogyasztható.

 

Ellenjavallatok:

A várandós és szoptató anyáknak kerülniük kell a spirulina alkalmazását. A szklerózis multiplexben, lupusban, reumás artritiszben és fenilketonuriában (ritka, örökletes anyagcsere-rendellenesség) szenvedő betegek esetében szintén nem javasolt az alkalmazás.

 

Tudtad?

  • A Spirulina egy szuperétel, amely nemrég került a figyelem középpontjába, de évszázadok óta használják az étrendben.
  • Az aztékok spirulinát használtak sütemények elkészítésére. A 16. század után elvesztették az érdeklődésüket az algák iránt.
  • 1940-ben a spirulintát részletesebben megvizsgálták.
  • A Spirulina szokatlan színe ellenére teljesen biztonságosan fogyasztható.
  • Színe a pigmentfehérjék komplexéből származik.
  • A spirulinában lévő pigment gyulladásgátló és idegvédő hatással rendelkezik.
  • A Spirulinát kétféle algaként definiálják - Arthrospira platensis és Arthrospira maxima.
  • Az Arthrospira platensis egy olyan típusú spirulina, amelyet manapság a leggyakrabban használnak az étrend-kiegészítőkben.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Az oldal térképe | Cookie-k használata | Cookie-k beállítása