Cikkek és enciklopédiák

Kombu vagy Konbu

Kombu vagy Konbu

Kombu vagy Konbu

A kombu vagy konbu egyike Japán három legnépszerűbb algájának. Japánban a Kombu mellett a Nori és a Wakame algák is népszerűek. Ismerkedjen meg a kombuval, és olvassa el a teljes leírást...

Leírás

Kombu vagy Konbu

Rövid leírás:

A kombu vagy konbu egyike Japán három legnépszerűbb algájának. Japánban a Kombu mellett a Nori és a Wakame algák is népszerűek. Az elmúlt évtizedben Japánban csökkent a kombu algák használata, míg a Wakame algák használata nőtt. Ugyanakkor a nyugati világban növekedett a Kombu fogyasztás. Ez a növekedés a globalizációnak és annak a ténynek a következménye, hogy Okinawa lakossái ismertek a szokatlanul hosszú élettartamukról.

A Kombu gazdag karotinoid, élelmi rost, fehérje, esszenciális zsírsavak, ásványi anyag, vitamin és bioaktív vegyületek forrása, mint a polifenolok és a poliszacharidok. Jódot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és jodidot tartalmaz. Ugyanakkor az Algin természetes forrása is, amely természetes hashajtóként működik. Mind a Nori, mind a Wakame jódtartalma viszonylag alacsony a Kombu-hoz képest.

A Kombu tengeri moszat frissen, szárítva vagy tea formájában is fogyasztható. A tengeri moszat 15 percig történő főzése akár 99%-kal is csökkentheti a jódtartalmat.

 

Felhasználási területek:

  • A kutatások azt mutatják, hogy a Kombu természetes hashajtó.
  • Az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy van kapcsolat a japán kutatók által megállapított alacsony rákos arány és a kombu algák fogyasztása között.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a Kombu képes megakadályozni a vérszegénységet, de azt találták, hogy az algákban nagy mennyiségű vas marad meg még főzés után is.
  • A Kombu támogatja a pajzsmirigy működését, mivel megakadályozza a jódhiány kialakulását a testben.

 

Felhasználási javaslat:

A Kombu étrend-kiegészítőként kapható. Ha el akarjuk kerülni a túlzott jódmennyiséget a táplálékkiegészítőben és a nehézfémek lehetséges tartalmát, akkor az elismert gyártók termékeit kell választanunk, amelyek biztosítják az algák biztonságos használatát.

 

Mellékhatások:

A Kombu tengeri moszat fogyasztásának nincs ismert mellékhatása.

 

Ellenjavallatok:

Jód allergiájú személyeknek kerülniük kell az algák fogyasztását. Ugyanez vonatkozik minden pajzsmirigyproblémával rendelkező személyre, valamint a várandós és szoptató anyáknak használat előtt konzultálniuk kell orvosukkal. A véralvadási rendellenességben szenvedő személyek óvatosan bánjanak a termék használata esetén.

 

Tudtad?

  • Alig 1867-ben jelent meg először a „kombu” szó angolul. Időbe telt, mire a szárított kombu Japánból más országokba exportálta az 1960-as években.
  • Japánban az átlagos élettartam körülbelül öt évvel hosszabb, mint az USA-ban.
  • Közismert, hogy a japánok élettartama hosszú, részben a tengeri moszat magas jódbevitelének köszönhetően.
  • A Kombu a Laminariaceae családból származik.
  • Eredetileg ázsiai élelmiszerboltokban és éttermekben volt kapható, most már viszont megtalálható néhány szupermarketben, egészségügyi élelmiszerboltban és speciális üzletben is.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Az oldal térképe | Cookie-k használata | Cookie-k beállítása