Cikkek és enciklopédiák

Vörös pálmamoszat - Palmaria palmata

Vörös pálmamoszat - Palmaria palmata

Vörös pálmamoszat - Palmaria palmata

Írországban a vörös pálmamoszatot használják a rágódohány helyett, de tartalmaz minden olyan nyomelemet is, amelyek az emberi fogyasztás szempontjából nélkülözhetetlenek. Ismerje meg a vörös pálmamoszatot, és olvassa el a teljes leírást...

Leírás

Vörös pálmamoszat - Palmaria palmata

 

Rövid leírás:

A vörös pálmamoszat, tudományos nevén Palmaria palmata, széles, vörös színű levelekkel rendelkezik, ezért is kapta ezt a nevet. A levelek vastagok és külsőleg nagyon hasonlít a bőrhöz. A vörös pálmamoszat óriási mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, de az egyes algák tápanyagtartalma különbözik attól függően, hogy milyen a környezetük, amelyben nőnek. Tehát minden a földrajzi helyzetétől függ. Több mint ezer éve a világ különféle részein az algák a táplálkozás egyik forrásaként szolgál. A világ legnagyobb óceánjainak északi partjáról származik, és elérhető a világ különböző részein. A helyiek az algákat kézzel gyűjtik a part mentén, majd megszárítják, megsütik, felszeletelik vagy leőrlik, és mind orvosi, mind kulináris célokra is felhasználják.

A főzés során a vörös pálmamoszat gyakran szerepel a levesekben és a salátákban, amelyekben elsősorban ízesítésre használják, és nagyon gyakran húskísérőként használják. A vörös pálmamoszat sok szempontból hasonlít a Tengeri salátához, de több rostot és fehérjét tartalmaz.

 

Felhasználási területek:

  • Csontproblémák. A vörös pálmamoszat hatalmas mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, köztük kalciumot, magnéziumot és vasat, amelyek hozzájárulnak a csontok ásványi sűrűségéhez. Az ásványi anyagok segítik a szövetek és az ízületek védelmét. Ideális választás mindenki számára, aki hajlamos az osteoporosis-ra.
  • Magas vérnyomás. A kálium értágítóként működik, azaz segít csökkenteni az erek falának sérüléseit és csökkenti a vérnyomást. Az alacsony vérnyomás csökkenti az atherosclerosis és szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázatát.
  • Látási problémák. A vörös pálmamoszat nagyobb mennyiségű A-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek nekünk látási problémákban. Az A-vitamin antioxidánsként működik, és megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a szem szöveteit.
  • Károsult immunrendszer. A vörös pálmamoszat sok C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a testet a fehérvérsejtek számának növelésében, és részt vesz a kollagén előállításában.

 

Felhasználási javaslat:

A vörös pálmamoszat étrend-kiegészítőként is kapható. Azok, akik évek óta szedik, azt javasolják, hogy kis adagok formájában történjen a fogyasztása az alga minden előnyének kihasználása érdekében.

 

Mellékhatások:

A vörös pálmamoszat egyetlen mellékhatásokat okozó összetevője a jód, mivel nagyobb mennyiségű jód fogyasztása zavarja a pajzsmirigy működését. Az ajánlott napi adagot be kell tartani, amely az egyéni étrend-kiegészítőtől függ.

 

Ellenjavallatok:

A várandós és szoptató anyák, valamint a pajzsmirigyproblémákkal küzdő személyek kerüljek az algák fogyasztását.

 

Tudtad?

  • A vörös pálmamoszatot Írországban, Kanada keleti partján és Maine-ban étrend-kiegészítők készítéséhez gyűjtik be. 
  • A vörös pálmamoszatból készített port fűszerként használják a főzéshez.
  • Írországban a vörös pálmamoszatot használják a dohányrágó helyett.
  • Sütve kiválóan helyettesíti a sült szalonnát.
  • Minden olyan nyomelemet tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban.
  • Több vitamint tartalmaz, mint a spenót.
  • Nem tartalmaz triptofánt, ami egy esszenciális aminosav. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Az oldal térképe | Cookie-k használata | Cookie-k beállítása