Cikkek és enciklopédiák

Nori

Nori

Nori

A tudományos kutatások megerősítették, hogy a nori algákban található kémiai vegyületek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A nori ideális választás utazásokkor, mivel sok tápanyagot tartalmaz. Ismerje meg a norit és olvassa el a teljes leírást...

Leírás

Nori

 

Rövid leírás:

A nori egyfajta ehető tengeri moszat, amelyet gyakran használnak az ázsiai konyhában. A neve a japán nyelvből származik, és a vörös moszat szárított leveleire utal, nevezetesen porphyra yezoensis-ra és porphyra tenera-ra. A nori szárítva fekete és zöld lesz. Az ázsiai országokban gyakran használják rágcsálnivalók készítésére, Amerikában pedig hagyományosan a híres sushi elkészítésére használják.

A nori nagyon magas mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, ezért különösen népszerű a vegetáriánus étrenddel rendelkezők körében. Ugyanakkor az alga fontos étrendi jódforrás, amelynek hiánya gyermekek mentális retardációjához, hypothyreosis-hoz és megnagyobbodott pajzsmirigyhez vezethet.

Gazdag telítetlen zsírsavakban (linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat tartalmaz), és a nori algák zsírsavjainak akár 50%-a EPA. A nori magas szintű inozitolt és kolint is tartalmaz, amelyek részt vesznek a zsírok lebontásában és táplálják az agysejteket.

 

Felhasználási területek:

A tudományos kutatások megerősítették, hogy a nori algákban található kémiai vegyületek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A japán Mie Egyetem tengeri biokémiai laboratórium kutatói azt találták, hogy az olyan alap étrendek, amelyekhez nori algákat adnak hozzá, megakadályozzák a bélben áttétek kialakulását.

A nori algákat az általános egészség javítására és a jobb jólét elősegítésére használják.

 

Felhasználási javaslat:

A legtöbb esetben a norit italok készítésére használják, de a kulináris élmények fokozása érdekében az ételekben is fogyaszthatók - ezek egyike a sushi. A nori és a tengeri moszatok általában szuper ételek, amelyek rendszeresen beépítése a napi étrendbe, hozzájárulhatnak a jobb általános egészségéhez.

 

Mellékhatások:

A nori sok nátriumot tartalmaz, ezért nagy mennyiségű alga hosszú távú fogyasztása krónikus veseelégtelenséghez, cirrózishoz és pangásos szívelégtelenséghez vezethet. Természetesen, ha követjük a fogyasztási utasításokat, ez nem történhet meg.

 

Ellenjavallatok:

A fogyasztást el kell kerülni azoknak a személyeknek, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek. Az algákat a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek sem szabad fogyasztaniuk, és a várandós és szoptató anyák az alga használata előtt konzultálniuk kell orvosukkal.

 

Tudtad?

  • A norit hagyományosan sushi készítésére használják.
  • Használat a koreai és a japán konyhában a leggyakoribb, Kínában viszont ritkábban használják.
  • A norit először tészta formájában használták fel.
  • Japán a világ legnagyobb nori algák termelője - 2003-ban 10 milliárd levelet termelt meg.
  • A nori hatalmas mennyiségű jódot, A-vitamint, C-vitamint és mangánt, valamint sok más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
  • Ropogós textúrájú.
  • A sötétebb alga szín magasabb minőségű terméket jelent.
  • A nori ideális választás utazásokkor, mivel sok tápanyagot tartalmaz

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Az oldal térképe | Cookie-k használata | Cookie-k beállítása